"Риб'яти, у нас проблеми. На даний момент у нас нема чого протиставити зв'язці Орлани-арта. Орки перейшли до своєї класичної тактики вогняного валу. Вона ефективна з огляду на орчий анліміт.
Я і раніше звертав увагу на цю проблему. Бо бачив і відчував, що концепції заходу, західних вундервафлей і чудо-зброї в обмеженому (поштучному) її наданні/використанні програють концепції дешевого анліміту стволья і нескінченного гарматного м'яса з боку рашки.
Не працює концепція 777-х, якщо їх сто проти ста тисяч стволів у орків. Плюс перевага в небі. Якими би крутезними ці 777-ки не були.
Не працює концепція Стінгерів, бо Стінгери на планеті закінчуються. А Орлани у орків - ні. Бо Стінгери вже не виробляють, а Орлани клєпають кожен день. І розібравши Орлан на гвинтики, я боюся, що клєпають їх орки масово і санкції це кліпання ніяк не зупинять. Бо пластикових пляшок для бензобаків ще дуже багато по смітниках. А такі підараси, типу французів, які продали для них тепловізор, є і знайдуться завжди. Ну і нарешті - бо Стінгер дорожчий за Орлан.
Не працює концепція Світчблейдів. Можливо вона не працює зовсім(хоча сьогодні якесь відео з'явилось), можливо частково. Але в будь-якому випадку, вона не працює, якщо світчблейдів 100, а цілей 100 тисяч.
Доречі про цілі: винести танк Світчблейдом- це добре, особливо коли на його башті бухають два екіпажи орків. Але все ж таки пам'ятайте що пріоритетна ціль - арта і СРЗО. Тому що віддаль. Тому що танки - це 5 км і ближче. З танками ми якось впоруємось рештою засобів. А от з артою - нічим. Задалеко. На дистаніях 10-20-30 км нічого з наданих протитанкових вундервафлей не працює. Джавеліни не джавелінять.
Отже ще раз коротко суть: нам протистоїть вогневий вал на віддалі 10+км, який "інтелектуальний" завдяки Орланам і швидкий завдяки застосованій орками технології наведення. По суті орки досягли ефективності кращих західних технологій, але по-своєму: просто замість плати з електронікою, контролерами і серводвигунами у них Ванька, який крутить маховики гармати. А нестача точності ствола компенсується нескінченною кількістью БК і клькістю самих стволів. Саме ж цілевказання і розрахунки мало чим відрізняються і поступаються: оператор Орлана бачить ціль, тицяє в екран мишею. Координати передаються на планшет артилериста, обраховуються з врахуванням gps гармати, балістики/погоди і перетворюються в покази крутілок для Ваньки. На все 3-5 с., і ванька може крутити.
Ваньки у них анліміт взагалі. Тож нашу проблему можна вирішити або значним збільшенням кількості винесених за добу стволів (не 5-7, як тепер. а 100). Або винесенням/знешкодженням Орланів. Також масовим, а не як тепер. А в ідеалі одразу обома способами.
Тепер про пропозиції. Їх у мене кілька.
Передусім перестати 3.14здіти про "контрнаступ" взагалі всім, бо я почну вас зневажати. Не нервуйте мене.
Перестати вірити (і тріпатись) в закінчення ресурсів рашки: вони мобілізуються швидше, чим "західні союзники" надають нам зброю. І так буде і надалі. При тому ми повністю залежимо від західних поставок зброї. Тому, перед тим, як верещати і щось у когось тут вимагати (той же "контрнаступ", або "в'єбати по їхній території") - подумайте про це. На рахунок "в'єбати по їхній території", то у мене стійке відчуття, що "західні союзники", надаючи нам зброю, виставили негласну вимогу: "по території рашки не єбашить, бо більше нічого не дамо!". Тому - просто не забивайте ефір.
Тепер технічно. Якщо електронні РЕБ-рушниці хоча б трохи ефективні проти Орланів, то я не розумію якого х-я їх у нас досі не тисячі?? Орлан зроблений так, що РЕБ-ом перервавши зв'язок з керуванням його стабільний політ не порушиш. Але якщо можна "забити" відеоканал передачі - це вже чудово. Просіть/робіть/смокчіть ці РЕБ-рушниці по всій планеті. Масово.
ВИ створили групи мисливців на танки. Так само ви повинні створити групи мисливців на арт-стволи. Включаючи СРЗО. Як і чим їх озброювати і оснащувати, яку обирати тактику, і по який бік фронту вони повинні діяти - ви в ГШ над цим повинні думати безперервно. Навіть сидячі на унітазі. А не просто срати.
У вас є чудові(волонтерські?) БПЛА, які скидають бомбочки на голови орків і іноді на техніку. Максималне сприяння і маштабування цьому проекту! І зберіть нарешті колективи розробників, запропонуйте їм наперед всі можливі вкусняшки, включно з викупом патентів і гарантією держзамовлення для цього "концерну", більшою, чим особисті жаби, але змусье їх поділитися один з одним розробками!
Дрон-перехоплювач, що стріляє сіткою і має керування по камері/тепловізору. Як варіант, в якому відсутні "технологічні прірви" для нашого рівня розвитку. Екстренна і пріоритетна розробка.
Особисто мені здається, що рішення проблеми, яке могло б стати "гейм-ченджін", не в великих і дорогих одороблах. Це щось компактне, легке і літаюче. Яке вирішить проблему як автономно дістатись до металевої труби, яка зветься артилерійським стволом і щось з ним зробити. Це симбіоз вього того, що нам досі так ретельно не дали. Тільки з пластиковою пляшкою і рештою масового і доступного ...подібно як в Орланах.
Насамкінець у мене є "риторичні" питання: де гуси з Укроборонпрому і де сам Уроборонпром? Тобто - його продукція. В моєму розумінні він би вже мав висмоктати дозволи і угоди на роботу його потужностей (в тому числі тих, які залишилися живі) на територіях союзників (Польша. Канада. Чехія...) і мав гнати сотнями ракети Стугни. І нарешті робити новий ПТРК. замість всього того, що нам не дали: Спайк-ів, Хароп-ів, Гарпунів...
бо якщо ми не знайдемо працюючу концепцію проти цієї зв'язки Орлани-арта, нам буде дуже непереливки за пару місяців, десь під кордоном з Польшею. І доведеться цитувати Гіркіна."
https://www.facebook.com/10000795427017 ... /?sfnsn=mo